Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

one nation under god under booze


«Πάρε για παράδειγμα τον σαμανισμό. Δεν υπάρχει πρωτόγονος λαός, πουθενά στη Γη, που να μην ακολουθεί κάποια μορφή του. Κάθε κρατική θρησκεία, ανάμεσά τους και η δική σου, τον θεωρεί παράλογο και ολέθριο, και έχει πάρει μέτρα για να τον εξαλείψει.»

  «Τι; Δεν υπάρχει “κρατική θρησκεία” στις ΗΠΑ φιλάρακο, έχουμε ανεξιθρησκία, είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα- υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ εκκλησίας και κράτους, έτσι ώστε να μη γίνουμε κάτι σαν την Αγγλία και να πηγαίνουμε να κάνουμε εκστρατείες μέσα στους λόγγους με πίπιζες και πυροβόλα Γκάτλινγκ, αναζητώνας απίστους για να τους εξολοθρεύσουμε. Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω.

  «Οι Τσερόκι», απάντησε ο Πρανς, «οι Απάτσι, η σφαγή των Σιου στο Γούντεντ Νι, που πίστευαν στη νέα θρησκεία του Χορού των Φαντασμάτων, κάθε ιθαγενή ερυθρόδερμο ινδιάνο που βρίσκατε μπροστά σας, είτε προσπαθούσατε να τον προσυλυτίσετε στον χριστιανισμό, είτε απλά τον σκοτώνατε».

  «Αυτό γινόταν για τη γη», είπε ο Κιτ.

  «Εγώ λέω ότι γινόταν από φόβο για τους μάγους-γιατρούς και τις παράξενες πρακτικές τους, τους χορούς και τη λήψη ναρκωτικών, που επέτρεπαν στους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με τους ισχυρούς θεούς που κρύβονταν στο τοπίο, χωρίς να έχουν ανάγκη καμιά επίσημη εκκλησία να παίζει τον ρόλο του μεσάζοντα.

Το μόνο ναρκωτικό με το οποίο νιώθατε εσείς άνετα ήταν το αλκοόλ, κι έτσι πήγατε και δηλητηριάσατε μ’ αυτό τις φυλές. Ολόκληρη η ιστορία σας στην Αμερική ήταν ένας μακροχρόνιος θρησκευτικός πόλεμος με ψευδώνυμα. Προσπαθήσατε να εξαλείψετε τον αφρικανικό σαμανισμό με την απαγωγή των μισών κατοίκων της ηπείρου και τη μετατροπή τους σε δούλους, με το να τους δώσετε χριστιανικά ονόματα και να τους επιβάλετε με το ζόρι τις δικές σας ιδιαίτερες εκδοχές της Βίβλου, και ορίστε που οδηγηθήκατε».

text: Thomas Pynchon – Against The Day, στα ελληνικά: Ενάντια στη μέρα, μετάφραση Γιώργος Κυριαζής, εκδόσεις Καστανιώτη 2009. 

music: Neil Young & Crazy Horse - Cortez The Killer, Zuma LP, Reprise 1975.