Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Όταν πεθάνω κάφτε με, ο άγριος του Βόρνεο και άλλες ιστορίες…


Για τον Jimi Hendrix: 
Πρώτα απ’ όλα, έστησαν μια περιοδεία, με τον Τζίμι να ανοίγει τις συναυλίες των Monkees. Ήξεραν πόσο τρελός ήταν ο συνδυασμός, αλλά ήξεραν επίσης ότι θα προσέλκυε το ενδιαφέρον του τύπου. Ύστερα ο Τσας σκαρφίστηκε μια παράξενη ιστορία, που έλεγε ότι η ένωση «Θυγατέρες της Αμερικάνικης Επανάστασης» είχε σοκαρίστεί και εξοργιστεί με τον Τζίμι Χέντριξ, αυτόν τον ατίθασο και σεξομανή κιθαρίστα, στον οποίο ο βρετανικός Τύπος άρχισε να αναφέρεται με τρόπο ελεεινό και με τις πιο προσβλητικές, ρατσιστικές ονομασίες, όπως «ο άγριος του Βόρνεο». Το φαντάζεστε; Αυτές οι μαλακίες συνέβησαν μέσα στα τελευταία τριάντα χρόνια. Δεν έχουμε προχωρήσει και πολύ, έτσι δεν είναι;

Για τις δισκογραφικές:
Μια φορά, έπεσα μεθυσμένος στην κορνίζα ενός χρυσού δίσκου που είχα πάρει, την έσπασα, πήρα το λαμπερό βινύλιο των Animals που είχαν φτάσει στην κορυφή…ήταν ένας παλιός δίσκος της Κόνι Φράνσις. Τόσο φτηνή και ρηχή μπορεί να είναι η δισκογραφική βιομηχανία. 

British Invasion:
Αχ Αμερική! Το φως των προβολέων.
Στην πρώτη μας συνέντευξη Τύπου, η δισκογραφική εταιρία είχε κανονίσει να έρθει στο τραπέζι μας για αυτόγραφα, μια ομάδα από κορίτσια που τσίριζαν.

Για τον Rahsaan Roland Kirk: 
Η γυναίκα του είχε πει κάποτε ότι «το κεφάλι του Ραζάν θα έπρεπε να έχει ξετινάξει το σώμα του με όλα όσα είχε εκεί μέσα». Κατά κάποιον τρόπο, έτσι έγινε. Περίπου έναν χρόνο μετά την τελευταία φορά που τον είχα δει, ο Ραζάν έπαθε ακόμη ένα εγκεφαλικό, αυτή την φορά μοιραίο. Μου είπαν ότι είχε ζητήσει μια τελευταία πνευματική τελετή: να αποτεφρωθεί και έπειτα να αναμίξουν λίγη από την στάχτη του με τούρκικο χασίς πρώτης ποιότητας, να βάλουν το μείγμα σε μια πίπα και να το καπνίσουν μερικοί από τους παλιούς του φίλους, ανάμεσα στους οποίους ο Μάιλς Ντέιβις κι εγώ. Αυτό ήταν το δικό μου Όσκαρ. 

text: Από την (αύτο)βιογραφία του Eric Burdon – Don’t Let Me Be Misunderstood, στα ελληνικά: Χωρίς Παρεξήγηση, μετάφραση Χρυσούλα Ζευγολατάκου, εκδόσεις Ηλέκτρα 2004.
music: Eric Burdon and War – Paint it Black (single version) ST 7”, Liberty records 1971.