Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Lord Jim


Και εξάλλου, δεν ειπώθηκε ακόμα η τελευταία λέξη – ίσως δε θα ειπωθεί ποτέ.
Είναι η ζωή μας πολύ μικρή για να αρθρώσει την τελευταία κουβέντα, ικανοποιώντας τη μοναδική ασίγαστη φιλοδοξία που υποκινεί όλα τα αδέξια ψελλίσματα μας. Έχω πάψει να περιμένω αυτές τις τελευταίες λέξεις, που κι ένα απλό ψιθύρισμά τους αν ήταν δυνατό, θα ταρακουνούσε συθέμελα με τον ήχο του γη και ουρανό.
Δεν περισσεύει ποτέ καιρός για να προλάβουμε την τελευταία μας λέξη – την τελευταία λέξη του έρωτα, του πόθου, της πίστης, της μεταμέλειας, της υποταγής, της εξέγερσής μας. Η γη κι ο ουρανός, δεν πρέπει να σαλέψουν απ’ τη θέση τους· τουλάχιστον όχι από μας, υποθέτω, που προσκυνάμε τόσο πολλές και διαφορετικές αλήθειες και για τα δύο τους. Δεν θα ‘ναι πολλές οι τελευταίες μου κουβέντες για τον Τζιμ. Απλά θα βεβαιώσω ότι άγγιξε τα όρια του μεγαλείου· αλλά τα πράγματα χάνουν τις αληθινές τους διαστάσεις όταν τα λες, ή μάλλον όταν τα’ ακούς. Για να σας μιλήσω ανοιχτά, αυτό που δεν εμπιστεύομαι είναι το μυαλό σας και όχι τα λόγια μου. Θα ήμουν πιο εύγλωττος, αν δεν είχα την υποψία ότι αφήνετε τη φαντασία σας να λιμοκτονεί, για να παχαίνετε το κορμί σας. Δε θέλω να σας προσβάλω· είναι άξιο κάθε σεβασμού το να μη τρέφει κανείς ψευδαισθήσεις – είναι ασφαλές- κι επικερδές- και βαρετό. Κι όμως, πρέπει κι εσείς στον καιρό σας να δοκιμάσατε την έξαψη της ζωής, εκείνη τη συναρπαστική λάμψη που εκτινάζεται αιφνιδιαστικά, μέσα απ’ την ασήμαντη καθημερινότητα, σαγηνευτική σαν τις λαμπερές σπίθες που αναπηδούν από μια άψυχη πέτρα-κι αλίμονο, το ίδιο φευγαλέα σαν κι αυτές!

text: Joseph Conrad, Lord Jim, πρώτη έκδοση 1900, στα ελληνικά Λόρδος Τζίμ, μετάφραση Δέσποινα Κερεβάντη- Γιάννης Βαλούρδος, ειδική έκδοση με την Ελευθεροτυπία 2006.
music: Soulsavers - Cabin Fever, Tough Guys Don’t Dance CD, San Quentin Recordings 2003.
image: Gustave Dore.