Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Blackmail - Showdown


Ένα πραγματικό super group, με τον Καρανικόλα των Drive στην σύνθεση την φωνή και την κιθάρα, των Αργύρη των Εκτός Ελέγχου στο μπάσο, και τον Άτμα των Mushrooms στα τύμπανα, σε έναν δίσκο, το Life After Death, που πρέπει να είναι μέσα στην πεντάδα με τα καλύτερα ελληνικά αγγλόφωνα rock άλμπουμ. Αναρωτιέμαι αν το άκουσε ποτέ ο John Peel… 
Κυκλοφόρησε το 1993 από την Hitch-Hyke σε παραγωγή των ίδιων, και σχεδόν 20 χρόνια μετά η βουτιά στην πιο βαθιά θάλασσα του ήχου που έκαναν αυτοί οι τρεις μέσα στο στούντιο σε παρασύρει ακόμη μαζί της. Από το τις πρώτες νότες του μπάσου και τα μικρά wah wah τις κιθάρας στην εισαγωγή του Eye Terrorist- A μέχρι το κινηματογραφικό τέλος του Blackmail Chain αυτό το ψυχεδελικό heavy rock επιβάλλει το μυαλό και το σώμα σε μια ύπουλη αργή και υπνωτική έκσταση. 
Δεν ξέρω γιατί, και ας με συγχωρήσει όποιος διαφωνεί, μάλλον φταίει η «υγρή» ατμόσφαιρα του δίσκου, αλλά από την πρώτη στιγμή που τον άκουσα μου ήρθε στο μυαλό εκείνη η ιστορία που αφηγείται Ed Cobb δια χειρός Mike McDowell του Blitz Magazine στο οπισθόφυλλο του Are You Gonna Be There των Chocolate Watch Band της Eva Records. Λέει λοιπόν ο Ed: 
During the recording of Devil's Motorcycle on their third album, they walked into the studio and asked me where the box was. They couldn't start without the box. So they went out and found it. The box was an incredibly hand-tooled, hand-carved, inlaid wood box, like a giant fisherman's box. As you opened it up, all the drawers would fold out and raise up. In there were sticks of hashish close to a half-inch in diameter, LSD and all the pills you could imagine! I personally am not a smoker. But the smoke was so heavy coming underneath the door in the studio that I had a contact high for three days! 
Το Showdown από τα αγαπημένα μου (μαζί με το Mouth), καλύτερα και πιο χαρακτηριστικά κομμάτια εκεί μέσα (αν μπορείς να ξεχωρίσεις κάποια), με την έντονη μπασογραμμή, τα κοφτά χτυπήματα στα ντραμς, και φυσικά τις ασταμάτητες κιθάρες που ξεφυτρώνουν απο παντού σαν σειρήνες για να σου πάρουν μια για πάντα το μυαλό, και την ερμηνεία με τις χαρακτηριστικές εναλλαγές φρένο-γκάζι, απαγγελίας και  τραγουδιού, σε βουτάει και σε πηγαίνει στα άδυτα θέλεις δεν θέλεις, είσαι δεν είσαι καπνιστής και συ. 
To Live After Death ακολούθησαν δύο δίσκοι ακόμη με μεγάλη χρονική διαφορά μεταξύ τους, το Overexposed και το 7, και ελάχιστες σποραδικές ζωντανές εμφανίσεις. Όπου να ναι θα πρέπει να βγει και το The Gift, που πάει να πει Blackmail and friends