Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

The Loved Ones - Sad Dark Eyes

Απ’ ότι έχετε μάλλον καταλάβει, και με πλημμύρες και με χιόνια και με κρύα, η καρδιά του Orphan Drugs βρίσκετε πάντα στην…Αυστραλία.
Από την αντιποδιανή κρύπτη λοιπόν και τα 1966 ένα τραγούδι  των Loved Ones που στον σύντομο βίο τους πρόλαβαν και ηχογράφησαν 5-6 σινγκλάκια και το The Loved OnesMagic Box LP, και στον ήχο τους χρωστούσαν πολλά (όπως όλοι εκείνη την εποχή) σ’ αυτό που έμεινε στην ιστορία ως «βρετανική εισβολή». Η Αμερικάνοι το ονόμασαν Garage Punk και πιστεύω εσείς οι λίγοι που διαβάζετε αυτό το blog δεν χρειάζεστε περισσότερες επεξηγήσεις.

Το πρώτο από τα σαρανταπεντάρια με τον τίτλο The Loved One καρφώθηκε στο νούμερο 2 των Αυστραλιανών chart την χρονιά που κυκλοφόρησε και 15 χρόνια αργότερα αποτέλεσε και το τρίτο σινγκλ των INXS.
Λίγο αργότερα όμως μέσα στην ίδια χρονιά και αφού προηγήθηκαν τα Ever LovinMan και Blueberry Hill (διασκευή στο υπέροχο τραγούδι του Fats Domino…θυμάστε τον -θεό- Bruce Willis να δακρύζει ακούγοντας το στους 12 πιθήκους?) κυκλοφόρησε το τέταρτο και τελευταίο σινγκλ στην σειρά πριν από τον δίσκο τους όπου και συμπεριλήφθηκαν όλα.

Ήταν το απείρου κάλους σκοτεινό διαμαντάκι Sad Dark Eyes (ναι τόσο όμορφο όσο και το Wars or Hands of Time των The Masters Apprentices), που όπως ήταν φυσικό είχε και την μικρότερη επιτυχία από τα τέσσερα.

Ένα τραγούδι που αν δεν ξέρεις σε ποια δεκαετία ανήκει μπορείς να αρχίσεις να βρίζεις το ρεμάλι εαυτό σου για το πώς άφησε να του ξεφύγει τέτοιο κομμάτι από την αξέχαστη σκηνή εκείνης της χώρας στα 80’s, η ακόμη και να δοξάζεις την τύχη σου που έπεσες πάνω στον φρέσκο καρπό, μια ακόμη μπάντα που ξεφύτρωσε από την κακιά σπορά του Cave και της συμμορίας του.
Εγώ πάντως την πρώτη φορά που το άκουσα νόμιζα ότι ακούω κάποιο χαμένο τραγούδι του Bruno Adams και των Once Upon A Time.

Και μπορεί ο Bruno να μην το ηχογράφησε ποτέ – κι ας στοίχειωσε αυτή η ερμηνεία την φωνή του- το ηχογράφησαν όμως αρκετά άλλα από τα λαμπρά τέκνα της χώρας όπως οι Birthday Party, ο Mick Harvey και ο Ed Kuepper.

Εμείς εδώ μετά από το πρωτότυπο ακούμε στο καπάκι μια φοβερή live εκτέλεση των Die Haut μαζί με τον Nick Cave από την Sweat Tour των πρώτων όπου στην παρέα ήταν και οι Blixa Bargeld, Anita Lane, Alex Hacke, Kid Kongo Powers και Lydia Lunch. Και μόνο να τα γράφεις ζαλίζεσαι…
Πολλά έγραψα αυτή την φορά όμως…Μαέστρο! Μουσική!